Dowozimy posiłki z własnej kuchni zlokalizowanej w Przedszkolu Kropelka2. Kilka słów o naszej Przedszkolnej kuchni:
W kuchni wdrożony jest system HACCP, GMP oraz Dobrą Praktykę Higieniczną. Wszystkie posiłki przygotowywane są według modelowej racji żywieniowej dla dzieci w wieku przedszkolnym. Dobieramy odpowiednie produkty i komponujemy dania, które zapewniają dzienne zapotrzebowanie dzieci na wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy) i dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Potrawy przyprawiane są naturalnymi składnikami, ziołami, solą morską. Ograniczamy do minimum używanie soli, cukrów i tłuszczu. Do każdego posiłku przewidziane są dokładki.
Raz w miesiącu organizujemy akcję „Zdrowy Podwieczorek”, w czasie której, dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników (wędlina, ser, warzywa), co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci świeżych, cieniutko skrojonych warzyw i owoców.
Dzieci w przedszkolu otrzymują 5 posiłków dziennie:
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- II Podwieczorek
Godziny posiłków są podane w Rozkładzie dnia dla każdej grupy. Tygodniowy jadłospis jest wywieszany na tablicy informacyjnej dla rodziców w każdy poniedziałek, oraz przesyłany przez Panią dyrektor mailowo do rodziców.
Śniadania oraz II śniadania
Śniadania w formie kanapek podawane są na różnorodnym pieczywie z przewagą chleba pełnoziarnistego.
Do śniadań podawane są:
- różnego rodzaju wędliny
- sery żółte
- pasty
- miód
- dżem
- warzywa sezonowe
Potrawy mleczne podajemy w formie różnorodnych płatków śniadaniowych z mlekiem oraz napoi i przetworów mlecznych. II Śniadanie podajemy w formie świeżych sezonowych owoców i warzyw.
Obiady
ZUPY- Przygotowujemy zupy lekkie na wywarach warzywnych, bez zasmażek oraz różnego rodzaju kremy z grzankami.
DANIA- w tygodniowym jadłospisie uwzględnione są potrawy mięsne, rybne i jarskie. Potrawy mięsne przygotowywane są w większości z mięsa drobiowego 85%. Pozostałe to mięso wieprzowe. Dbamy o to, aby podawane były mięsa gotowane, smażone, pieczone, żeby zapewnić różnorodność posiłków. Po usmażeniu mięso wkładane jest do pieca konwekcyjnego, które pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz odsączenie tłuszczu. Potrawy z ryb podajemy w formie kotlecików lub pulpecików z ryby mielonej, gotowanych na parze z dodatkiem jajek lub pieczarek.
Wszystkie potrawy jarskie wykonujemy sami są to m.in.:
- pierogi
- naleśniki
- kopytka
- kluski śląskie
- pierogi leniwe
Do II dania w każdym tygodniu podawana jest kasza, ryż, ziemniaki lub makaron. Zapewniamy dużą różnorodność surówek, ze świeżych warzyw sezonowych. Staramy się, aby nasze podwieczorki były nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Podwieczorki
Podwieczorki przygotowujemy sami, wszystkie ciasta są wypiekane w naszej kuchni. Preferujemy wypieki z niską zawartością cukru, na mące pełnoziarnistej i orkiszowej, z dodatkami:
- płatków owsianych,
- warzyw m.in. marchewka, dynia,
- owoców,
- przetworów owocowych,
- nasion i bakali.
Nie stosujemy, spulchniaczy oraz ulepszaczy smaków.
Dla dzieci przygotowywane są desery typu budyń, kaszka manna, kisiele, galaretki, zagęszczone soki owocowe, maślanki i koktajle owocowe. Raz w miesiącu zaplanowana jest akcja „ Zdrowy podwieczorek robimy sami” w czasie którego dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników ( wędlina, ser, warzywa), co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci świeżych cieniutko skrojonych warzyw i owoców.
Diety
Przygotowujemy również potrawy dla dzieci z dietami m.in.:
- dieta bezglutenowa
- dieta bezmleczna
- dieta bez jajek
- dieta z wykluczeniem produktów wg zaleceń lekarza.
Ulubione potrawy dzieci:
- Krem pomidorowo- paprykowy z grzankami (dzień podkradania)
- Krem brokułowy (zupa shrekowa)
- Makaron w sosie Neapolitańskim- serowym
- Naleśniki z serem
- Kotleciki w cieście
- Klopsiki z kaszą (kuleczki mocy)
- Makaron z truskawkami
- Placuszki dyniowe
- Muffinki z marchewką
- Drożdżówki
- Gofry z owocami.
- Ciasteczka francuskie
Nasza kuchnia jest stale wzbogacana o nowe produkty.
Szef kuchni: Ewa Mołek
Dietetyk przedszkolny: Karolina Mołek