Kuchnia

Dowozimy posiłki z własnej kuchni zlokalizowanej w Przedszkolu Kropelka2. Kilka słów o naszej Przedszkolnej kuchni:

W kuchni wdrożony jest system HACCP,  GMP oraz Dobrą Praktykę Higieniczną. Wszystkie posiłki przygotowywane są według modelowej racji żywieniowej dla dzieci w wieku przedszkolnym. Dobieramy odpowiednie produkty i komponujemy dania, które zapewniają dzienne zapotrzebowanie dzieci na wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy) i dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Potrawy przyprawiane są naturalnymi składnikami, ziołami, solą morską. Ograniczamy do minimum używanie soli, cukrów i tłuszczu. Do każdego posiłku przewidziane są dokładki.

Raz w miesiącu organizujemy akcję „Zdrowy Podwieczorek”, w czasie której, dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników (wędlina, ser, warzywa), co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci świeżych, cieniutko skrojonych warzyw i owoców.

Dzieci w przedszkolu otrzymują 5 posiłków dziennie:

  •  Śniadanie
  •  II Śniadanie
  •  Obiad
  •  Podwieczorek
  •  II Podwieczorek

Godziny posiłków są podane w Rozkładzie dnia dla każdej grupy. Tygodniowy jadłospis jest wywieszany na tablicy informacyjnej dla rodziców w każdy poniedziałek, oraz przesyłany przez Panią dyrektor mailowo do rodziców.

Śniadania oraz II śniadania

Śniadania w formie kanapek podawane są na różnorodnym pieczywie z przewagą chleba pełnoziarnistego.

Do śniadań podawane są:

  •  różnego rodzaju wędliny
  •  sery żółte
  •  pasty
  •  miód
  •  dżem
  •  warzywa sezonowe

Potrawy mleczne podajemy w formie różnorodnych płatków śniadaniowych z mlekiem oraz napoi i przetworów mlecznych. II Śniadanie podajemy w formie świeżych sezonowych owoców i warzyw.

Obiady

ZUPY- Przygotowujemy zupy lekkie na wywarach warzywnych, bez zasmażek oraz różnego rodzaju kremy z grzankami.

DANIA- w tygodniowym jadłospisie uwzględnione są potrawy mięsne, rybne i jarskie. Potrawy mięsne przygotowywane są w większości z mięsa drobiowego 85%. Pozostałe to mięso wieprzowe. Dbamy o to,  aby podawane były mięsa gotowane,  smażone, pieczone, żeby zapewnić różnorodność posiłków. Po usmażeniu mięso wkładane jest do pieca konwekcyjnego, które pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz odsączenie tłuszczu. Potrawy z ryb podajemy w formie kotlecików lub pulpecików z ryby mielonej, gotowanych na parze z dodatkiem jajek lub pieczarek.

Wszystkie potrawy jarskie wykonujemy sami są to m.in.:

  •  pierogi
  •  naleśniki
  •  kopytka
  •  kluski śląskie
  •  pierogi leniwe

Do II dania w każdym tygodniu podawana jest kasza, ryż, ziemniaki lub makaron. Zapewniamy dużą różnorodność surówek, ze świeżych warzyw sezonowych. Staramy się, aby nasze podwieczorki były nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Podwieczorki

Podwieczorki przygotowujemy sami, wszystkie ciasta są wypiekane w naszej kuchni. Preferujemy wypieki z niską zawartością cukru, na mące pełnoziarnistej i orkiszowej, z dodatkami:

  •  płatków owsianych,
  •  warzyw m.in. marchewka, dynia,
  •  owoców,
  •  przetworów owocowych,
  •  nasion i bakali.

Nie stosujemy, spulchniaczy oraz ulepszaczy smaków.

Dla dzieci przygotowywane są desery typu budyń, kaszka manna, kisiele, galaretki, zagęszczone soki owocowe, maślanki i koktajle owocowe. Raz w miesiącu zaplanowana jest akcja „ Zdrowy podwieczorek robimy sami” w czasie którego dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników ( wędlina, ser, warzywa), co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci świeżych cieniutko skrojonych warzyw i owoców.

Diety

Przygotowujemy również potrawy dla dzieci z dietami m.in.:

  •  dieta bezglutenowa
  •  dieta bezmleczna
  •  dieta bez jajek
  •  dieta z wykluczeniem produktów wg zaleceń lekarza.

Ulubione potrawy dzieci:

  •  Krem pomidorowo- paprykowy z grzankami (dzień podkradania)
  •  Krem brokułowy (zupa shrekowa)
  •  Makaron w sosie Neapolitańskim- serowym
  •  Naleśniki z serem
  •  Kotleciki w cieście
  •  Klopsiki z kaszą (kuleczki mocy)
  •  Makaron z truskawkami
  •  Placuszki dyniowe
  •  Muffinki z marchewką
  •  Drożdżówki
  •  Gofry z owocami.
  •  Ciasteczka francuskie

Nasza kuchnia jest stale wzbogacana o nowe produkty.

Szef kuchni: Ewa Mołek

Dietetyk przedszkolny: Karolina Mołek