Kuchnia

Dowozimy posiłki z własnej kuchni zlokalizowanej w Przedszkolu Kropelka2. Kilka słów o naszej Przedszkolnej kuchni:

W kuchni wdrożony jest system HACCP,  GMP oraz Dobrą Praktykę Higieniczną. Wszystkie posiłki przygotowywane są według modelowej racji żywieniowej dla dzieci w wieku przedszkolnym. Dobieramy odpowiednie produkty i komponujemy dania, które zapewniają dzienne zapotrzebowanie dzieci na wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy) i dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Potrawy przyprawiane są naturalnymi składnikami, ziołami, solą morską. Ograniczamy do minimum używanie soli, cukrów i tłuszczu. Do każdego posiłku przewidziane są dokładki.

Raz w miesiącu organizujemy akcję “Zdrowy Podwieczorek” w czasie której dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników (wędlina, ser, warzywa) co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci swieżych cieniutko skrojonych warzyw i owoców.

Dzieci w przedszkolu otrzymują 5 posiłków dziennie tj. Żywienie dzieci

▪ Śniadanie

▪ II Śniadanie

▪ Obiad

▪ Podwieczorek

▪ II Podwieczorek

Godziny posiłków są podane w Rozkładzie dnia dla każdej grupy. Tygodniowy jadłospis jest wywieszany na tablicy informacyjnej dla rodziców w każdy poniedziałek oraz przesyłany przez Panią dyrektor mailowo do rodziców.

Śniadania i II śniadania

Śniadania w formie kanapek podawane są na różnorodnym pieczywie z przewagą chleba pełnoziarnistego.

Do śniadań podawane są:

▪ różnego rodzaju wędliny

▪ sery żółte

▪ pasty

▪ miód

▪ dżem

▪ warzywa sezonowe

Potrawy mleczne podajemy w formie różnorodnych płatków śniadaniowych z mlekiem oraz napoi i przetworów mlecznych. II Śniadanie podajemy w formie świeżych sezonowych owoców i warzyw.

Obiady

1.Zupy – Przygotowujemy zupy lekkie na wywarach warzywnych, bez zasmażek oraz różnego rodzaju kremy z grzankami.

2. Dania – w tygodniowym jadłospisie uwzględnione są potrawy mięsne, rybne i jarskie. Potrawy mięsne przygotowywane są w większości z mięsa drobiowego 85%. Pozostałe to mięso wieprzowe. Dbamy o to,  aby podawane były mięsa gotowane,  smażone, pieczone, żeby zapewnić różnorodność posiłków. Po usmażeniu mięso wkładane jest do pieca konwekcyjnego, które pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz odsączenie tłuszczu. Potrawy z ryb podajemy w formie kotlecików lub pulpecików z ryby mielonej, gotowanych na parze z dodatkiem jajek lub pieczarek.

Wszystkie potrawy jarskie wykonujemy sami są to m.in.:

▪ pierogi

▪ naleśniki

▪ kopytka

▪ kluski śląskie

▪ pierogi leniwe

Do II dania w każdym tygodniu podawana jest kasza, ryż, ziemniaki lub makaron. Zapewniamy dużą różnorodność surówek, ze świeżych warzyw sezonowych. Staramy się, aby nasze podwieczorki były nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Podwieczorki

Podwieczorki przgotowujemy sami, wszystkie ciasta są wypiekane w naszej kuchni. Preferujemy wypieki z niską zawartością cukru, na mące pełnoziarnistej i orkiszowej, z dodatkami:

▪ płatków owsianych,

▪ warzyw m.in. marchewka, dynia,

▪ owoców,

▪ przetworów owocowych,

▪ nasion i bakali.

Nie stosujemy, spulchniaczy oraz ulepszaczy smaków. Dla dzieci przygotowywane są desery typu budyń, kaszka manna, kisiele,galaretki, zagęszczone soki owocowe, maślanki i koktajle owocowe. Raz w miesiącu zaplanowana jest akcja „ Zdrowy podwieczorek robimy sami” w czasie którego dzieci same komponują sobie podwieczorek z różnych składników ( wędlina, ser, warzywa), co mobilizuje dzieci do spróbowania nowych produktów i komponowania własnych kanapek. Dla dzieci przygotowywane są również chipsy w postaci świeżych cieniutko skrojonych warzyw i owoców.

Diety

Przygotowujemy również potrawy dla dzieci z dietami m.in.

▪ dieta bez glutenowa,

▪ dieta bez mleczna

▪ dieta bez jajek

▪ dieta z wykluczeniem produktów wg zaleceń lekarza.

Ulubione potrawy dzieci

Ulubione potrawy dzieci z Przedszkola Kropelka2.

▪ Krem pomidorowo-paprykowy z grzankami (dzień podkradania)

▪ Krem brokułowy (zupa shrekowa)

▪ Makaron w sosie Neapolitańskim- serowym

▪ Naleśniki z serem

▪ Kotleciki w cieście

▪ Klopsiki z kaszą (kuleczki mocy)

▪ Makaron z truskawkami

▪ Placuszki dyniowe

▪ Muffinki z marchewką

▪ Drożdżówki

▪ Gofry z owocami.

▪  Ciasteczka francuskie

Nasza kuchnia jest stale wzbogacana o nowe produkty.

Szef kuchni: Ewa Mołek

Dietetyk przedszkolny: Karolina Mołek